K-féle kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 4 ek. kakaó
- 5 ek. porcukor
- két- három cs. vanillíás cukor
- rumaroma
- 1 csomag kókuszreszelék
- 2-3 dl tej
Elkészítés:
Először is keressünk egy jó nagy tálat. Én egy ZÖLDET használok. Utána ha megvan, próbáljuk meg minél jobban lefedni alátétekkel az asztalunkat, mert ha valami szerencsétlenség folytán kiesne egy kis kókuszgolyó-massza, csúnya foltot hagyna a terítőn. Vegyük elő a darálónkat, és kb. fél kiló kekszet daráljunk le. Aki unja a darálást, vagy zavarja a daráló hangos zaja, esetleg nem tudja kimérni mennyi 50 dkg keksz, annak bátran ajánlom a gyárilag ledarált kekszet (Meg lehet venni mindenféle boltban. Még a mi "kisboltunkban" is, ahol egyébként alig kapható valami). Ezek után tegyünk bele egy evőkanállal a 10 dkg vajat (egy kis segítség: tíz dkg vaj kb. a téglalap alakú vajasdoboz negyede, a kör alakúnak a harmada). Szórjuk hozzá a kétféle cukrot, a kakaót, majd töltsünk bele ízlés szerint egy-két kiskanál rumaromát (véleményem szerint, minél több, annál jobb). Ha ez mind készen van tölthetünk bele 2-3 dl tejet is. Vigyázat! Ha túl sokat töltünk bele, akkor nagyon lágy lesz, és nem tudunk helyes kis golyókat formázni belőle! Ezek után nincs más hátra, össze kell gyúrni. Nekem anya szólt, hogy ne gyúrjam két kézzel, hanem inkább fogjam az egyik kezemmel a tál szélét, hogy ne boruljon fel (hiába, ő már vérprofi). Ha kész, gyúrjunk belőle golyócskákat, de akár elengedhetjük a fantáziánkat, és más alakot is készíthetünk. Görgessük bele a kókuszreszelékbe, tegyük hűtőbe, néhány óra múlva tökéletesen megszilárdul!
Jó étvágyat!
|